Megújul a Kulcsi-öböl

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Horgász Egyesületek Velencei -tavi és Dunamenti Szövetsége, mint az itteni Duna szakasz halgazdálkodási alhaszonbérlői indulni kívánnak azon a MAHOP-1-2. pályázaton, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium a MOHOSz-szal közösen írt ki.

A pályázat célja ívóhely fejlesztés, helyreállítás.

Fontos kritérium, hogy a projekt frekventált vízterületen, lehetőleg a tervezett horgászturisztikai fejlesztésekkel összefüggésben valósuljon meg.

A két horgász szövetség az érintett önkormányzatok és horgász egyesületek bevonásával kívánja a területet helyre állítni. Ezen kívül szükséges még az illetékes vízügyi hatóság és a Duna Ipoly Nemzeti Park engedélye is a munkálatok megkezdéséhez.

Első körben a Kulcs és Rácalmás között elterülő öblöt megtisztítják az ott feltorlódott szeméttől, uszadéktól. Bozótot gyérítenek, hogy az ne fogja fel a frissen érkező hordalékot.

Második körben a letakarított mellékágból kikotorják az iszapot, a létrehozott rézsűkön pedig ívó helyeket alakítanak ki.

A beavatkozás elsődleges célja a vízi biológiai sokféleség és a vízi ökoszisztémának a védelme és helyre állítása. A felújítás hozzájárul a halfogások mennyiségének fenntartásához és növeléséhez.

Természetesen nem csak a horgászközösség profitál a rekonstrukcióból. Megszűnik a szemetes, pocsolyás víz, a környéken kevesebb szúnyog lesz, a tiszta öböl alkalmas lesz csónakázásra, strandolásra. Az itt élők környezeti adottságai is javulnak.

A mellékági rehabilitáció vízügyi szempontból is fontos. Árvizeknél vízfelvevő szerepe van.

A mindannyiunknak előnyöket nyújtó beruházás komoly anyagi áldozatot kíván a két horgász szövetségtől, melyet horgász turisztikai fejlesztésre félre tett keretükből finanszíroznak.

 

Dualszky-Kovács István

HVDSZ alelnök