Február 1-jén elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

Február 1-jén elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

2019. január 31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy – a hatályos jogszabályok értelmében – 2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet értelmében 2019. február 1-jén (pénteken) nulla órakor kezdődik és 2019. március 29-én (pénteken), a nap huszonnegyedik órájában végződik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje. Tekintettel arra, hogy a rendeletben rögzített fajlagos tilalom vége, azaz március 31. napja idén hétvégére esik, a korlátozás két nappal korábban ér véget.

A csuka szaporodási ideje az év tél végi, kora tavaszi időszakára esik. Hazánk halgazdálkodási vízterületein – a mesterségen állománypótláson túl – a sikeres természetes szaporodás lehet az alapja a következő évek egészséges csukaállományának, ezért indokolt ebben az időszakban e szép ragadozó hal védelme.

Fontos, hogy a hazai horgászok és halászok ne csak az esetleg megfogott csukák visszahelyezésével védjék a halakat, hanem kíméljék azokat a területeket is, ahol a csuka szaporodása várható, ezeken az élőhelyeken, partszakaszokon lehetőleg ne horgásszanak más ragadozó halakra sem!A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 2.§ 6) pontja szerint a hal kifogásának minősül a halnak és más hasznos víziállatnak a halászat vagy a horgászat során történő megfogása és a vízbe vissza nem engedése (elvitele). Vagyis a tilalom ezen tevékenységek mindegyikére vonatkozik.